Pages

Wednesday, February 04, 2009

Stylokan...

Suka saya tengok design baju2 yang klong pakai di zaman dia budak2 dulu.


1978

Siap dengan tie ke apa tu ek... cunnya.

Dua batang pokok yang kelihatan di dalam gambar ini adalah pokok pinang yang mana upih pinang kitorang main datangnya dari pokok2 pinang ini lah.

Mama cerita baju2 klong cantik2 sebab kebanyakan papa beli di KL. Yelah sebab masa tu papa sambung belajar kat KL. Maktab ke UM ek...


Ini di balkoni rumah sewa kitorang di Kbg Bemban. fabrik gaun ni macam kain batik jer. Sebijik muka Yasmin.

Buncit gak perut Tety dulu yer. Patutlah sampai ke tua perut dia buncit.

Baju yang Klong pakai ni tak silap saya pn sempat gak pakai. Tepi2 tu colour merah & background dia colour light merah polka dot

Klong dengan sepupu2 belah papa. Paling kiri adalah Abg Man (Keramat AU baper ntah... belakang2 rumah MIL Elin), Aming (Pantai Dalam), Klong, Tie (PMas), Abe dan budak kecik yang terkedek2 tu kurang pasti siapakah gerangannya.

Selingan skit... kalau diperhatikan Abe asyiklah dengan 'bush jacketnya'. Cam guru besar punya style jer.

Subang Aiport, 14-Aug-1977

Bertingkat2 lagi gaun Klong yang kat bawah ni. Cute sangat2.

Klong dengan sepupu2 belah mama plak. Dari kiri, Kak Da (Leicester), Abe, Abg Pa (Kota Damansara), Klong dan si cilik yang ria itu merupakan pujaan hati semua orang.

15 comments:

:::Kata_Aku::: said...

sapa gerang si cilik pujaan hati semua tu?
(adakah itu kamu?)

rina said...

lu pikkirlah sendiriiiiiiii....

Mama 3H said...

muka anak k.long mmg ikut dia masa kecik2 la. mmg lawa2 gaun klong masa kecik.

rina said...

linda : kan... muka yasmin sebijik muka mama dia. tu adib tgk gmbr dia ckp kak yasmin... bkn mamalong

wan said...

fashion review oleh intan surina... ganas.. aku mas akecik pun byk pesen macam2, maklum la anak pom sorang.. tp sayangnya gambar aku masa kecik...

tp pesen sekarang back to zaman dolu kala kan...

Mrs Noba said...

wah..gbr kat ur blog, sumer nostalgia gitu!

maya said...

oh tidak! apesal stroller tu cam stroller elman? adakah saya terbeli masa saya 'termasuk ke masa lepas'?

rina said...

wan : aku tolong habiskan ayat2 ko itu... tp sayangnya gambar aku masa kecik habis dibasuh siap disabun oleh aku yang begitu cetek pengetahuan di ketika itu.

tapi setelah dibasuh kaw2 oleh mak saya... akhirnya saya berjaya menjejakkan kaki di bumi kangaroo.

mrs noba : syok tgk gmbr dulu kala.

maya : ler baru aku tingat akan cerita mak aku dulu... dia ckp... mama sandarkan stroller tepi garaj kete ptg tu... bangun2 pagi esok... cari punya cari punya cari tak jumpa gak. ropernya ko yg ambik ye... pulangkannnnnnnnnnnn

mamalong said...

syok jugak tgk gambar jaman dulu2 ni ek.baju2 tu kebanyakannya beli @ globe silk store yang mana skrg ni hidup segan mati x mau.masa tu papa dah abis belajar la.tp dia selalu turun kl.bj gaun tingkat2 tu dijahit d kg dangar oleh kwn mama.masa tu la jgk kita antar mak kbg bemban g mekah.bdk kecik yang terkedek2 tu wan mohd.hardy.abe mae dok bkt antarabangsa(tempat kejadian tanah runtuh la,rina oii)

rina said...

tailor org kg dangar jah ko... ado lg ke ore tu...

eh globe skang dh nama lainkan... ala2 nama india x silap. ke silap.

ooo si deeko budak terkedek2 tu... cute sampai ler pah besar.

a'ah ler... a.mae dah pindah duk BA. lupalah plak. maklumlah nomad skit mamat sorang tu. asyik ler pindah randah kejenya.

iamja said...

kakakakka.. kelakar statement maya. stroller elman sama ekk ngan ko kecik2. terbayang2 aku maya karin cakap.. pulangkannnnn....

syok tgk gambar muda2 kan.. buat kita sayang adik badik kita semua.

iamja said...

laki ku ada gambar pakai bush jacket tu masa kecik2... banyak jual kot kat kelate..

rina said...

budak laki kelate je ke duk melaram pakai bush jacket ni ek...

lyein said...

zaman kecek2 aku dulu, aku pakai stroller belang2 sama mcm dlm gambo ko...kelesss gitu ...

- tety - said...

cisss berani kasik statement maut --> Buncit gak perut Tety dulu yer. Patutlah sampai ke tua perut dia buncit.

allaaaa jeles la tu, aku beso2 slim... muahahhah

 

Blog Template by YummyLolly.com