Pages

Tuesday, February 03, 2009

Skirt D.I.Y



Dengan berbekalkan semangat yang tinggi dan imaginasi yang caca merba... lebihan seluar jeans telah saya transformasikan menjadi skirt untuk anak dara saya.



2 benang yang berwarna pink dan biru saya gunakan untuk menjahit skirt ini. Itu pun belas ihsan dari sewing kit hotel mana ntah yang memang ada dalam drawer saya. Nasib baik dulu kala saya pernah beli 1 bekas jarum. Jadi saya ambil jar
um yang paling tebal dan besar sekali untuk merealisasikan hasil saya ini.



Yup... dalam masa setengah jam saya berjaya mencipta sehelai skirt ketat utk anak dara saya. Tapi bukan 100% siaplah. Getah pinggang pun blom ada. Tapi nasib menyebelahi saya... tak payah getah pinggang pn anak dara saya dah boleh menggayakan skirt DIY itu. Ngam2 muat lubang skirt itu dengan pinggang anak dara saya ni.




Skill menjahit saya memang out gilerlah.
Tak caya tengoklah gambar kat atas. Asalkan tertutup mana yang terbukak... jadilah.

Untuk hasil yang lagi memuaskan saya kena hantar jahit kat kedai... takpun orang tu boleh tolong saya. Boleh.. boleh.. boleh (ikut gaya Upin ke Ipin cakap).

15 comments:

Wan said...

wah saya kagum, kerana awak jahit tangan... bukankah seluar jean ni agak keras untuk dijahit.. wah wah.. wah... project awak memberi idea utk saya buat jugaklah, sebab banyak seluar jeans lama2 itu tersadai...

mek ni pandainya posing, macam2 gaya pulak tu, geram je aku tengok

iamja said...

ehhh.. peha ko sama beso ngan 2 kaki damia ker? tak kan.. kekekekek...

tapi aku tetap kagum. bak kata wan.. jahit tangan lagi.

Harap maklum wan, anak rina semua panggil posing termasuk mak bapak dia sekali tau.

iamja said...

panggil plak.. pandai..

maya said...

wah! sungguh comel mek posing dengan mini skirt barunya.. ya, betull saya sangat kagum dengan hasil jahitan tangan awak di atas kain jeans...

nak jahit tepi ke? buleh buleh buleh..

- tety - said...

Huhu pasnih byk la baju@skirt DIY mek... Ok la tuh mu jahit tangan... gile tebal tuh nk jahit Kt jeans...

Mommy lyna said...

sungguh kretif

tp walau cemana senangpun, saya malas hahaha.

rina said...

wan : mmg keras. tu pasallah aku amik jarum hat plg besar dan plg tebal sekali. kalu tak mau patah manjang. buatlah wan... ko lg senang sbb dh ada mesin jahit. mcm2 boleh buat.

ja : awat plak pehanya... betislah. suar aku bkn jenis ketat2lah... tu muat dengan pinggang damia. u ni suka tau 'puji' i.

maya : apa jahit tepi2 jer.... jahit semualah. mau tanya lagi...

tety : keinginan dan semangat aku dtg hanya 2thn sekali.

mommy lyna : bukan kreatif tapi haru biru

KV said...

kretip jugek mama au.ni

Ms Lola said...

Hebatnya DIY ini! Pasni buat patchwork pulak, deh?

Mrs Amri said...

kagumnya....jahit tangan tuh...aku butang tercabut pun htr kedai..kekeke..besela M kan.

cik mia sungguh pandai berposing..i likee uuu...

rina said...

kv : kreatif bermusim.

lola : patchwork ka... jauh ke hadapan lglah...

azie : aku jahit bodo2 tak pegi sekolah ni pandailah. yg tetas bercantum kembali... butang tercabut kembali ke asal bolehlah aku layan. lebih dr tu no no no.

mrs noba said...

wah...hebat!
takpe..kurang2 ada gak berusaha nak menjahit.

Hana said...

whoa! idea yang sgt bernas! sure anak dara tu berjalan dengan sopan santun sekali kan :P

rina said...

mrs noba : usaha tangga kejayaan ye dak...

hana : ganas gak dia jalan sbb kat belakang ada belah. psttt nk cite skit... belahan terjadi tu pn sebab benang tak cukup. pttnya cukup sampai ke bawah tp di awal2 tu benang tersimpul... saya fed up nk leraikan... terus gunting. maka pendeklah skit benang kaler biru tu. hahaha.

mamalong said...

lawa bekakloh skirt tu.congrats.hasil yang memang boleh dipuji

 

Blog Template by YummyLolly.com