Pages

Thursday, August 27, 2009

resepi tomyam putih

perancangan semalam berkubur begitu sahaja. ini disebabkan terlalu banyak lauk dah terhidang di atas meja. balik dari kerja semalam sungguh tension sekali sebab jalan jem giler, hujan lebat dan lagi seksa naik sang kancil manual. kalau tau jadi camni confirmed naik lrt jer singgah tapau lauk kat rumah klong. dapatlah serba sikit masak lemak nangka, gulai darat ayam, sira pisang dan popia basah. dah ler kat rumah dah ada balance sahur... ikan goreng kicap dan sup ayam.

jadi perancangan semalam akan dibawa ke hari ini. ini resepi yang saya baru perolehi dari kawan saya. mari kita mulakan yer puan2.anggaran langsung minah kawan saya tak kasi. pandai2lah ko agak. bertuah punya chef

tumis bawang putih hingga agak2 garing.
masukkan ayam.
tambah sedikit garam. ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk.
perah asam limau banyak2.
masukkan serai yang diketuk2.
biar mereneh seketika.
nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan.
nampak cam ayam hampir2 nak masak.
masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana)
masukkan daun limau purut.
kalau nk pedas masukkan cili.
pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa.
kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.
masaklah TOMYAM PUTIH puan2.



woweerina : insyallah kami akan balik kampung besok lepas berbuka puasa. last minute punya plan. jadi kalau ada kawan2 nak kirim donut segera bolehlah. ini terbuka kepada kawan2 yang berada di kawasan yang sewaktu dengan rumah atau pejabat saya sahaja.

7 comments:

CY3.5 said...

mak nak 2-3 bungkus! alah, tak kesah la bpa.. agak² macam larat angkut ikut monorel + LRT je.. hehehe..

kaezrin said...

ahhh sedap nyer aku rasa tomyam putihhhh

miesyamomei said...

laaaa...asal blk mggu ni..mie blk nex wek..nuzul quran

rina said...

cy : orait... nanti mak rentangkan tali

elin : memang sedap

syamimi : xpo... next week ktety oyak dia nk balik. kl x cuti nuzul quran

Maya said...

oo... tak de bawang besar eh.. kalau aku letak bawang besar gak...

rina said...

resepi mak aku ada bwg besar... buh sos cili & tomata sikit

ummizz said...

aku selalu gak masak ni, sbb simple.. lagi pun mmg favourite 2izz..

 

Blog Template by YummyLolly.com