Pages

Wednesday, June 17, 2009

pagi boleh... petang pun boleh

petang2 camni kalau boleh makan kuih sedap jugak... lagi2 terangkat kalau ditemani dengan kopi o ke teh o panas ke... adoiii memang terangkat.

kuih favorite mu ni Tety... kuih cucur nama kuih ni. kat tepi2 tu garing dan tengah2 dia tu lembut2 jer.

pulut bakar. ada bentuk bulat... ada bentuk kon. aritu beli depan restoran hoover (camana eja ntah). giler besar... tapi sedap giler. menurut kata my sil... dah berzaman makcik tu jual pulut kat depan kedai makan tu.

jala mas yang macam bihun tu dan buah tanjung yang bentuknya macam berudu. kuih yang ni memang terbukti manis leting. favorite klong ni... time puasa mesti dia kirim kat sapa2 yang nak datang kl.

salah satu favorite saya. tupat sotong. berpuluh2 ekor pun saya boleh baham makan.

tepung pasung. cik mek kecik suka kuih ni. sekali ngap jer dia masukkan dalam mulut. kuih ni lembik2.

tepung bungkus nama kuih ni. saya lagi suka makan sejuk2. kat tengah2 dia ada kelapa bergula melaka.

ketupat daun palas. lagi syok ketupat yang ada kacang atau serunding daging. salah satu kuih wajib masa hari raya.

kuih cik mek molek. kena makan berhati2, lagi2 baru masak. takut nanti melecur lidah dek gula panas.

apam bakar. kuih ni makan dengan nyiur parut. adunan tepung ditambah dengan pisang. perghhh sedapnya.

ada lagi 2-3-4-5 kuih yang menjadi kegemaran saya.

woweerina : gambar semua hasil ihsan pakcik google.

13 comments:

najmie said...

ei..banyak sungguh gambar mknan ni..ni bleh bejangkit ngidam ni..huhuhu..

[M.u.N.E.y] said...

pgi2 dh jamu mata tgk kuih kelate ni...aik meme teliur la...my fav is cek mek molek tu dan juga kueh cucur(tp xpnggil kueh cucur,pngil kueh topi jer).

Wan said...

kuih2 tu semua saya makan, dan semua saya suka..

Ibu Ayra said...

sedapnya semua....dah ler saya poser arini... nak kena cari 1,2 jenis utk berbuka nih...

WAJAH-WAJAH KESAYANGAN said...

Rina, pulut lepa tu my peveret tuh hehee wat terliur je la mek nih tempek gambar kat sini.nak cari sini tak sama coz inti dia lain huhu.sini inti kelapa.

- tety - said...

rest hoover tuh mano??
tingat lak kalo g RP, mesti g beli pulut bakar & minum air cendol.... alaaa sedapppnyaaa!!!

ja said...

mcm pasar ramadhan.. online ker??? muahahha.. nak perli maya la nie. kakkaka.

KV said...

mcm2 ada!

rina said...

najmie : ngidam ke dik... sian dia.

muney : cik mek tu sedap... nk2 kalu buh ubi keledek byk. uishhh terangkat. rasa2 kna pn ada panggil kuih topi gak.

wan : sebab sedapkan

zz : dpt x kuih2 utk bukak pose smlm

lily : yup... pulut lepo sini nyiur pedas. kalu kelate adoiii sambal ikan. bak langit ngan bumi rasanya.

tety : dekat bangunan umno ke apa tu rest hoover tu.

ja : muahahaha. onlinelah ni. nak order cepat2... takut basi nanti.

kv : bukan astro jer mcm2 ada... rina-san pun sama.

miesyamomei said...

karipap pojaan ku totap teselit d gambar last..hahaha

Ibu Ayra said...

saya berbuka puasa pukul 7ptg. gara2 cik peot. kueh pun x cari. menguji kesabaran btol...

MN said...

hishhh...tengok gambar makanan banyak2 camni, lapar la pulak :)

Iena said...

ya ampun... melihat kuih2 ini menggamit hatiku utk pulang ke kelate... tanoh tupoh darohku...

 

Blog Template by YummyLolly.com