Bahan2 dan cara2 actually sama jer cam nak buat sup ayam n daging.
Bahan2
1 ketul kepala ikan kerapu (apa2 jenis ikan pun boleh) (basuh n rendam dengan air asam jawa)
Bawang Merah (hiris nipis)
Bawang Putih (hiris nipis)
Halia (ketuk)
Serai (ketuk)
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Jintan Manis
Ubi Kentang
1/2 peket Serbuk Sup
Sup Bunjut
Bahan2 utk Hiasan
Bawang Putih (hiris nipis)
Bawang Merah (hiris nipis)
Cara2
Rebus air dengan semua bahan2 di atas sehingga mendidih. Pastu baru masukkan kepala ikan. Biar sehingga masak. Masuk bahan2 perasa seperti gula dan garam secekup rasa. Sementara itu goreng bahan2 utk hiasan. Dah garing terus campak dalam sup yang tengah mendidih. Kacau skit. Pastu boleh dihidangkan.
Monday, April 10, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment