Pages

Tuesday, April 29, 2008

Celaru

Tatau nak cakap...

Petang2 macam biasa... sampai bawah rumah babysitter. Aku letak handbag dan segala benda yang aku pegang dalam kereta dulu. Adib dah ber'hai'2 kat tingkap rumah babysitter. Naik jer tangga... tengok Auni Damia kat depan pintu. Sebelum tu dah perasan... kereta babysitter takde. Rasa lain macam dah.

Rupa2nya betullah perasaan lain macam aku tu. Babysitter takde... pergi ambik anak2 dia kat sekolah. Kebetulan masa tu hujan renyai2.

Aikkk... grill pun tak kunci. Apa kes ni...

Anak2 aku ditinggalkan bersendirian dalam rumah. Mengeluh dan mengucap panjang aku dibuatnya. Macam2 benda buruk yang aku fikir. Tapi paling berlegar2 dalam otak aku... malang tak berbau... kena culik anak2 aku. Rumah babysitter betul2 depan tangga... tempat orang lalu lalang. Cik minah tu sekarang suka betul tegur siapa2 yang dia nampak.

Adoiii...

Papa doang pulak takut doang terjatuh ke... main benda tajam ke.... maklumlah budak2. Tanpa pengawasan orang tua pulak tu. Sedangkan kita ada depan mata pun benda tu berlaku jugak. Dalam sekelip mata macam2 benda boleh jadi. Tak mintak... tapi kalau boleh dielak... kita elaklah. Nauzubillah semua benda tu berlaku kat kita.

Memanglah... sekolah anak2 babysitter memang dekat dengan rumah. Tapi 10min tu confirmed masa berjalan.

Yang bestnya pulak. 2 orang anak2 dia... boleh pulak dia angkut sama. Sorang 4tahun dan kecik 2tahun.

Alasan yang diberi pagi tadi... nak cepat sebab hujan dah mula turun. Tak sempat nak pesan kat jiran depan suruh tolong tengok anak2. Masa keluar pintu dah tutup. Mesti abang (Adib Irfan) yang bukak & bagi Auni keluar.

Arghhhh...

Apa harus aku lakukan...


9 comments:

matabulat said...

Ya Allah rina...bahaya tu..mana boleh tinggai bebudak2 camtu aje..xnpa pengawasan orang dewasa..10mins lama tau..banyak benda leh jadik...dah le bebudak bukan tahu apa2..buatnya pi main/kcau benda di dapur ke...

neta said...

sungguh bahaya tu! ye la, alhamdulillah tak jadi apa2, but u never know in the future kan?
kalau kat uk, kalau jiran nampak, boleh kena report polis tu! social worker siap dtg lagi...issskkk...
rina, reconsiderlah elok2. boleh caya ke babysitter tu? (but then it's easier said than done, kan?).

y y katong said...

Ya allah rina, siannya Damia & Adib, as u said rina, this is not the 1st time, therefore aku suggest

Mu tanyaaa akak tu betul2, dia nak jaga anakmu ker tak, discuss baik2, from there, kau akan nampak ikhlas ker tak, sungguh ker tak, marah ker tak. Kalu kau tgk dia mcm negatif jek, aku percaya ko tau apa nak buatttt. Kalu dia positif,& janji x buat lagi alhamdulillahhh

Mu tabahkan hatiii, kuatkan semangat. Aku amat bersyukur, Allah berikan ko petunjuk nii. At least kita dpt tau, apa yg terjadi kan.

Ish takleh bayangkan damiaa duk terpacak kat Grill tu, sama mcm sarah, senyum2, babaii jek org.

Semoga Allah lindungi kau sekluarga rina, AMIN

wan said...

AKu abca, aku yg kecut perut ni. Yang paling kureng, anak2 dia, pandai pulak dia angkut. Musykil.. kot anak dia ada pulak risau di tinggal tnapa orang tua, mek n adib tak polah ke, pasal bkn anakd ia? Kureng, sekureng kurengnya.

Odz, car lain.. namapk lain amcam je pengasuh tu.

Anonymous said...

aku bc terus berderau je darah...gile ke ape tgl bdk2 camtu?? anak2 dia pandai plak dia pikul..cuba tglkan anak2 dia jugak cane perasaan dia...kalo bozo ni rina, kompom masa tu jgk dia dh bentikan anto kt bbsitter tu....byk lg bbsitter yg ok rina...cuma tulah kena rajin cr..lg 1 aku rs bbsitter ko ni ade anak kecik..tak terlayan dia anak2 org ngan anak2 sendiri..aku rslah.....tak dpt kubygkan kalo ape2 jd kt mek tu...aku terbyg dhia kt tpt mek je...dhler skang musim culik menculik tanpa dpt dikesan...nauzubillah..

-lyein-

azie said...

pendapat aku sama jek ngan lelain...mu diskas bebaik ngan bbsiter tuh...kot dah cenggini dia buat apa ke namanya tuh kan...

kot betul emergency kes, x kan x leh bwk anakmu sekali...

tp better mu try survey tempat lain..masih ada org lain yg blh jaga anak2mu dgn lebih baik. Cuma kena kerja keras jek sikit.

kalau amri kan rina, semalam gak dia dah bungkus kain baju anak2 dia kot. Nana dulu kes kena gigit ngan budak 3 tahun terus tukar neseri. bkn nk kata kita nih xleh anak terkena sikit, masalahnya bila jd camtu nampak sgt derang x buat keje derang kan.

Try tanya neseri kt skul adib tuh, xpun x silap aku on d way masuk rumah mu tuh ada teres house kan...cuba mu survey kt sana...

bak kata yda...allah tuh bg petunjuk kt mu...bukan sekali kan..kdg2 kita kena pikir2 gak benda2 negatif yg berkemungkinan.

maya said...

ya allah.. takut aku dengar..
yer.. aku pun setuju mu cari orang lain.. dah banyak kali dah buat tu.. tu yang nampak.. yang tak nampak kite tak tahu, kan...

semoga dijauhkan dari perkara2 yg tak elok..

rina said...

yati : tulah yang aku & laki duk risau. jatuh ke... main dalam toilet ke... huhuhu tak tercapai dek akal...

neta : babysitter ni start jaga adib masa dia umur 2bln lagi(march 2003) dia pindah rumah kitoang still hantar kat dia gak sbb kalau bab2 lain memang ok sesangat. slalu pun kalau ada kes kecik2... just buat ala2 pejam sebelah mata jelah. tapi tulah...

y : eeeiii ngeri kalu difikir2kan... smlm aku try nak cakap dari hati ke hati ngan dia. tapi dia wat dekkk jer ngan aku. terus terbantut segala hasrat di hati.

wan : first aku nak komen... typo error berterabur. sampai antartika perginya. muahahaha. kureng memanglah kureng... tapi pikir ada gak benda elok dia buat utk anak2 aku. tu jadi boleh bersabar sikit.

lin : nak cari yang ok tu bercinta gak... adoiii tolong.

azie : aku sbb fikir dah lama dia jaga anak2 aku... tu yang... tarik nafas... hembus... tarik... hembus. kot baru jer dia jaga mau cam amri & bozo gak. mmg kitoang akan survey cari nursery. rasa cam malas dah nak letak kat babysitter. damia pun dh besar skit. ok kot letak kat nursery. huhuhu... smlm try kol nursery depan sekolah adib. utk baby dh penuh. nak masukkan adib soang boleh lagi. tapi kalau boleh tanak asing2...

maya : tulah kena luangkan masa cari tempat2 yang sesuailah pasni. mudah2an dapat.

to all : anyway terima kasih semua atas keprihatinan dan buah fikiran yang koang beri & kongsi dengan aku. semoga hidup kita sekeluarga dilindungi Allah. Amin.

iamja said...

rina.. aku paham masalah ko. aku pun kengkadang mengalami kes yang sama. firman ditinggalkan bersama2 anak2 kak oni. time tuh anak kak oni kecik lagi. skrang okla.. firman dah besar, dan anak2 dia semua dah besar. Skrang nie, anak2 kak oni yang mengasuh firman. Siap kak long yang bagi mandi dan kasi makan semua. Kak oni sibuk nak ambik budak2 sekolah.

Tapi yelah, aku paham.. pengasuh tuh dah menjaga anak2 ko sejak kecik lagi kan. Tapi melihat kejadian itu mau tak lemah lutut jadinya. Kita sendiri tak pernah meninggalkan anak2 kita macam tuh.

Membaca situasi anak2 ko, aku pun macam terpk anak2 aku gak. Dan aku pun akan jadi macam ko gak la.. pejam sebelah mata saje. Tapi, lepas2 nie.. mmg depa ditinggalkan jugak ker?

 

Blog Template by YummyLolly.com