Pages

Tuesday, May 30, 2006

Bila Hati Dah Suka

Ketupat sotong... salah satu makanan favorite aku. Aritu duk terliur jer tengok gambar ketupat sotong dalam blog HOTMAMA. Tapi ketupat sotong dia lain sikit. Dia cakap itu ketupat sotong versi Terengganu. Sebab yang selalu aku makan... kaler coklat pekat. Maybe yang membezakannya... gula melaka. Nak kena belajar masak ketupat sotong... nanti senang. Kalau rasa nak makan. Buat sendiri jer.

Semalam, mama beli 1/2kilo sotong untuk buat ketupat sotong. Balik ofis aku singgah Sentul... apalagi... menjamu selera dengan ketupat sotong ler. Bukak periuk kat dapur KLong... ada gulai darat ayam. Ni pun antara my favarite gulai. Kebetulan perut pun lapar... ambik nasi... ambik gulai darat... makan ler. Tapi aku lagi suka gulai darat daging campur ngan limpa & paru. Terangkat beb...

Aku pernah 2x try masak gulai darat. Alhamdulillah menjadi ler. Tapi sudah semestinya tak boleh lawan yang mama punya.



8 comments:

kaezrin said...

tupat sotong yummy...gerammmmmmm

tety said...

rugis aku x g sentul smalam.. tu la.. igt nk g mlm tuh, tp g umh abe mae laks... makan kari kepala ikan pun jadik la... huhuhu

kasutVINCCI said...

ketupat sotong klate lak tak taruk gula, ganti ngan nisse (gula melaka) pas tu kulit sotong tu jarang org buang. Tu yg tambah merah dan coklat kuah. Kulit tu akan menambahkan manis sotong. Kata org tua la.

rina said...

elin : mu pun suka gak ek tupak sotong...

tety : aku ada tapau 2-3 ekor sotong... mlm td sayang nk mkn... hehehe. kalu nok sekor aku buleh bui lagi... muahahaha. sekor jer tau.

KV : ooo... mesti KV teror masok ni... nati balik kelate buleh ler serbu umoh KV... hehehehe

ontahsapo said...

aku suka ketupat palas jer....

- tety - said...

sib baik buleh makan 2 3 ekoq tupak sotong smalam.. perhh sodappp

rina said...

ontahsapo : blom try blom tau... nanti terus jatuh chenta sama ketupat sotong

tety : aku nk try buat... boleh ler mkn sepuas ati. hehehe

Anonymous said...

Ish rina ni.. buat aku teringin.......... ni nak kena buat ni.. aku tupak sutong ganu dgn santan kuah kaler putis.. sodapnyaa..

 

Blog Template by YummyLolly.com