Pages

Saturday, October 31, 2009

berjaya juga melaksanakannya...

setelah lama duk mengidam... akhirnya oven cap ayam saya menjalankan tugas dengan berhemah sekali.

2 resepi yang saya ada. untuk kali ini saya cuba resepi dari chef wan dari putra bertam. berkali2 telefon chef untuk bertanyakan kemusykilan resepi tapi seperti biasa... rasa nak pandu kereta pergi ketuk pintu rumah chef sendiri. jiwa kacau betul saya kalau nak nak menelefon chef nan sorang ni.

nak tanya walnut tu nak bakar berapa lama... suhu berapa. mixed spice tu sama tak dengan mixed herbs... cream cheese berapa lama nak putar... eeiiiii tension tau aku konah...

last2 100g walnut jadi hangit hitam legam. ni incik suami punya pasal ler. suhu dia letak 200darjahcelcius. dan ntah berapa lama dia putar. saya masa tu sibuk duk putar 4 biji kuning telur. terpaksa beli 100g lagi sebagai ganti. dah ler mahal si kacang ni.

klong cakap mixed spice macam rempah2 kari ni. lain dengan mixed herbs. nanti tak pasal2 carrot cake jadi spagetti cake.

nasib baik jugak dalam resepi chef nana ada cakap cream cheese putar sampai jadi keputihan sedikit dalam jangka masa +/- setengah jam.

macam2 hal... maklumlah amatuer punya chef. tapi hasilnya...

sedap... lagi sedap dari carrot cake yang a.long beli kat ca.ke se*se. tak gitu klong...???

next time nak try buat versi chef nana dari laman seri pulak.

4 comments:

najmie said...

huuu..anta sini skit..

s.y.a.m.i.m.i.e said...

eh...same la plak...br nk ckp...
cam sedap jah...pos penang skit

Wan said...

odah, PA aku cuti 2 bulan menjaga kucing dia beranak dalam pantang... ok lagi PA kekwat dari PA kucalana cam PA aku ni kan..

rina said...

najmie : blk mesia nanti kna buat...

syamimi : u dtglah kl... nanti i buat sebijik utk u

wan : poyo + ampeh tau PA ko. ko pecat jelah dia.

 

Blog Template by YummyLolly.com