Pages

Monday, April 10, 2006

Daging Dendeng


Bahan2
1kg Daging (tak kira daging import ke daging tempatan) (hiris nipis2)
3 biji Ubi Kentang
20 biji Cili Merah (A)
8 ulas Bawang Merah (B)
4 ulas Bawang Putih (C)
Halia (D)
3 labu Bawang Besar (E)
Marjerin
ABCD (dikisar)
Asam jawa (diambil air)
Jintan Manis
Gula


Cara2
Perap daging dengan jintan manis, gula dan aji (kalau tanak pakai pun takpe)
Panaskan marjerin
Masukkan daging
Goreng daging hingga kering
Masukkan kentang
Biar air kering
Masukkan bahan2 yang telah dikisar
Masak hingga kering
Masukkan air asam jawa

Kalau nak lg umphhhh... daging, kentang dan cili goreng asing2. Lepas bahan2 yang dikisar masak... barulah masukkan daging dan kentang bersama2.

0 comments:

 

Blog Template by YummyLolly.com